EAP

Hospital

Unitat docent

ASSIR

Salut mental

CUAP

Àmbit de Barcelona

Rotacions opcionals

Besòs

Capacitat docent: 2Direcció del centre Sra. Marisol Mayorga Baca (mmayorgab@gencat.cat)
Coordinació docent Dr. Manel Anoro Preminger (manoro.bcn.ics@gencat.cat) 
Adjunt de direcció Dra. Roser Masa Font (rmasa.bcn.ics@gencat.cat)
Referent de Gestió i Serveis  Sr. Sergi Castellà López (scastella.bcn.ics@gencat.cat)

 

Benvingut al Besòs,

El nostre és un barri que va néixer als anys 50 entre camps de cultiu, pastures i el mar. Es va urbanitzar de manera precària i sense serveis ni equipaments públics que es van aconseguir després de llargues i dures lluites veïnals. 

Actualment hi ha unes 26.000 persones vivint al barri amb orígens molt diferents. Es tracta d'un barri obrer, amb un nivell socio-econòmic baix, per sota de la mitjana de la ciutat i que acull un 30% d'immigració majoritàriament de Pakistan i Llatinoamèrica.

El CAP Besòs va inaugurar-se l'any 2001 en una antiga escola anarquista del barri. Va ampliar-se el 2015 i està pendent d'una nova ampliació, en un edifici annex, a partir de l'any vinent. Està conformat per 19 MF i INF de Família que treballen amb el model UBA3 en estreta relació amb els companys de Gestió i Serveis. Tenim un equip de Pediatria propi, odontòloga, treballadores socials, TCAIs, gestora de casos, referent de benestar emocional, ASSIR i diversos especialistes (cardio, dermatologia, traumatologia, reumatologia, endocrinologia, psiquiatria, psicologia, pneumologia i urologia) que venen a visitar al nostre centre des de l'Hospital del Mar. Properament esperem la incorporació d'una nutricionista.

Els MF i les INF ofereixen quatre dies d'agenda pròpia amb visites presencials, no presencials i domicilis en horari lliscant, i un cinquè dia d'urgències, que ens agrada anomenar "visites del dia". Treballem basant-nos en el model UBA i sempre pensant en ser longitudinals amb els pacients assignats. Cal dir que donem prioritat a la visita presencial però fem servir altres modalitats com l'e-consulta i l'atenció telefònica que ens ajuda a donar una millor atenció a la població a la qual atenem. 

Com a equip la nostra cartera de serveis inclou:

-Lectura de la càmara no midriàtica (un cop per setmana)

-Cirurgia menor (un cop per setmana)

-Ecografies (dos cops per setmana)

-Crioteràpia

-Infiltracions

-Deshabituació tabàquica

-MAPA, ITB, espirometries, ECG

També són projectes vius del CAP Besòs:

-Tenim un Comissió de Comunitària molt potent que es reuneix quinzenalment i que té engegats més de deu projectes (Prescripció social, Reagrupament familiar, Escola de Salut, Grups psicoeducatius, Grups d'ajuda mutua...) i també coordina el Programa d'intercanvi de xeringues, el de dispensació gratuïta de preservatius i l'espai expositiu d'art, Participa activament dins del Pla de Desenvolupament Comunitari del Besòs-Maresme.

-Salut i Escola amb dos IES del barri que lidera infermeria.

Pel que fa a les sessions es fan cada migdia de 14 a 15h per estaments o conjuntes MF i INF amb diverses temàtiques: clíniques, bibliogràfiques, amb especialistes, sessions d'equip, humanístiques i de serveis externs (programes de salut, recursos del barri i de ciutat, entitats socials...).

Per complementar tota aquesta oferta formativa, hem iniciat un projecte de recerca en DM II i estarem encantats d'iniciar-ne algun altre amb vosaltres.

Finalment i no menys important hem de remarcar que els professionals que treballem en el CAP Besòs ens sentim valents, motivats pel canvi i amb ganes sempre de fer equip dins i fora del centre. Les nostres Jornades anuals són memorables i es centren en dinàmiques lúdiques on construïm bòlids, avions o muntem obres de teatre i musicals. Sempre amb un dinar de germanor final. També són destacables els nostres sopars de Nadal al mes de juliol amb final a la platja del Fòrum.

Així doncs, us convidem a venir a conéixer el nostre CAP a la jornada de portes obertes i a enrolar-vos com a residents de Medicina de Família en aquesta increïble aventura.

Salut i Primària!

 
Telèfon: 93 278 82 35

Adreça: C. Alfons el Magnànim, 57, 08019, Barcelona.